OVAM ecodesign.link

10 years OVAM Ecodesign Award for students

2087

IMG_3195

On October 13, 2016 OVAM reached out the OVAM Ecodesign Award for students for the 10th time.

Young designers play a major role in the future of ecodesign. With the Ecodesign Award the OVAM wants to support students that have an eye for sustainability and ecodesign. We want to inspire these young designers so later in their professional careers, they also pay attention to sustainable product innovation.

10 years of Ecodesign Awards is to important to just let go by. Therefore we launched on October 13, 2016 the book 'OOGST - Waarom een prijs er toe doet' (translated as 'HARVEST - Why does a price matter') with 10 tales of as many winners over the years. Guiding questions are: Where does these designers stand in their careers. Does ecodesign still play a role in their designs? And what advice do they have for the new generation? Find it all out in the book! 

 

Download the pdf of the book 'OOGST - Waarom een prijs er toe doet'. (only in dutch)

 

 

Winners
All winners
Photos

 

WINNAARS EDITIE 2016

Eerste prijs eindwerk

SHARETOOL
Matthew Campsteyn
LUCA School of Arts Campus C-mine

SHARETOOL_Matthew_Campsteyn_Poster_CMYK

De productlijn SHARETOOL bestaat uit modulaire elektrische gereedschappen en komt tegemoet aan de eisen van de opkomende uitleen-economie.

Dankzij een modulair systeem kan men meerdere gereedschappen samen te stellen met minder componenten. De motor en het handvat met de batterij vormen de basis en behoeven alleen andere kopstukken (voor een boormachine, decoupeerzaag, enzomeer). De modulaire onderdelen nemen ook weinig ruimte in beslag. Bij technische defecten moet alleen het defecte component vervangen worden.

Door SHARETOOL in een peer-to-peer context in te zetten, stijgt de gebruiksefficiëntie en dus de duurzaamheid van deze apparaten. Gereedschappen zijn immers functionele producten en worden (meestal) niet aangekocht om te bezitten. Tevens krijgt de niet-professionele gebruiker via deze weg toegang tot kwaliteitsgereedschap.

Tweede prijs eindwerk

SPAN
Jonathan Engels
Thomas More, VOMO

SPAN

SPAN is een zitbank die ontstond uit het principe 'tensegrity': de creatie van een statische constructie door het opvangen van trek- en drukkrachten met behulp van twee materialen. De eiken onderdelen vangen de drukkrachten op, de inox profielen (staalkabels en spanners) de trekkrachten. Het resultaat is een stevige constructie met een minimum aan materiaalgebruik. Meer nog, door op de bank te gaan zitten, wordt ze extra belast en wordt de structuur nog harder aangespannen.

SPAN wordt zonder schroeven of lijm in elkaar gezet. De gebruiker heeft zelfs geen extra gereedschap nodig. Een getrainde gebruiker kan SPAN makkelijk in 10 minuten monteren en demonteren.

Eervolle vermelding eindwerk

Phoenix
Arno Geunens en Athan Schoonbaert
Howest, Industrieel Productontwerpen

Phoenix_klein

Phoenix is een elektrische motorfiets die klassieke en moderne elementen combineert. Zo overtuigt Phoenix een nieuwe doelgroep om de overstap naar elektrisch rijden te maken.

Elektrisch rijden is de toekomst. Maar wat als je het combineert met het verleden? Twee tegenpolen, klassiek en modern, worden binnen dit project gecombineerd tot één ontwerp waarin het beste uit deze twee werelden in elkaar versmelten. Zowel de retro vormentaal, als de materialen en productietechnieken zorgen ervoor dat de klassieke ziel bewaard is gebleven. Aangevuld met een moderne elektrische aandrijving en LED-verlichting wordt een unieke en ongeziene combinatie vorm gegeven.

Eervolle vermelding eindwerk

ECOmfort
Tina Mees
Universiteit Antwerpen, Productontwikkeling

ECOmfort toolkit

De ECOmfort Toolkit daagt ontwerpers vanaf het begin van het ontwerpproces uit om na te denken over de ecologische impact van het product. Zo zorgt de tool voor een verhoogde bewustwording bij ontwerpers en inspireert het hen om producten te ontwerpen met een lagere milieu-impact.

Elke kaart uit de Toolkit bevat een strategie om de gebruiker te sturen naar duurzamer gedrag. De kaarten zijn onderverdeeld in 5 categorieën: incentives, unconsciously steering, enlighten, direct feedback en product design.

Eerste prijs jaarwerk

Airy
Niels Stelder, Simon van Pottelbergh en Pieter de Vocht
LUCA School of Arts Campus C-mine

Airy

De grootste energieverbruiker in huis is de koelkast: een apparaat dat dag en nacht in de weer is om producten koel te houden, en dàt net in de ruimte die we zelf lekker warm willen houden.
Airy gebruikt de koude lucht van de omgeving. Minstens drie maanden per jaar is de buitentemperatuur gelijk aan of lager dan de temperatuur van de koelkast. Door de koude buitenlucht te gebruiken wordt er heel wat energie bespaard.

Door een koelkast met een draaideur te openen wordt de koude lucht letterlijk uit de koelkast gezogen. Airy koos voor een schuifdeur die er voor zorgt dat er heel wat minder koude lucht ontsnapt.

Tweede prijs jaarwerk

BamBow
Beatrijs Van Hoof en Maud Martens
LUCA School of Arts Campus C-mine

BamBow

BamBow is een veilige fietshelm die volledig uit hernieuwbare materialen bestaat. Met BamBow bescherm je niet enkel jezelf, maar ook je omgeving!

Bambow is volledig bio-gebaseerd. De buitenste schelp bestaat uit verschillende lagen van bamboe-fineer die worden gebogen en verlijmd. Het schokabsorberende binnenwerk van de helm bestaat uit twee lagen ongeverfd bamboe-textiel waartussen zich sesamzaadjes bevinden. De energie bij het vallen wordt afgeleid door beweging van deze sesamzaadjes en niet door het samendrukken van het materiaal. Daardoor kan Bambow in tegenstelling tot een helm uit polystyreen meerdere schokken opvangen.

Publieksprijs

Janus
Jana Haerinck
Thomas More, VOMO

Janus_01

1 op 4 Vlamingen krijgt vroeg of laat te maken met (ernstige) psychische problemen. Janus, een 'meubel van geluk', is een dubbele schommelstoel waarin geluk delen centraal staat. Hij houdt mensen letterlijk in balans. Men kan schommelen wanneer beide gebruikers dezelfde kant uitkijken maar ook wanneer deze tegenover elkaar zitten.

Janus wordt lokaal vervaardigd en is demonteerbaar waardoor onderdelen te repareren, vervangen en te recycleren zijn. Het hout is FSC gecertificeerd. Het gebruikte textiel is 100% linnen. Linnen is vervaardigd uit de vezels van de vlasplant (natuurlijke grondstof). De teelt van vlas is veel milieuvriendelijker dan andere gewassen en er zijn weinig bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig.